Akıtma Nasıl Dökülür ? Göçmen Usulü Tam Ölçülü Akıtma Tarifi

Akıtma, birçok kişinin deyimiyle krep, özellikle kahvaltılarda en çok istenen yiyeceklerden biri.

Bazı yörelerde akıtma, bazı yörelerde krep deniliyor.

Biz bu yazımızda siz değerli ziyaretçilerimizle, Bulgaristan göçmenlerinin yaptığı gibi olan akıtma tariflerinden birini paylaşacağız. Tam ölçülü, lezzetli mi lezzetli…

Bulgaristan Göçmeninden Akıtma Tarifi
Göçmen Usulü Akıtmalarımız

Malzemeler

  • 3 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 10 tepeleme yemek kaşığı un
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 3 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • Tereyağı

Yapılışı

  • Öncelikle yumurta ve şekeri bir el çırpıcısı yardımıyla iyice çırpalım. Yumurta ve şekeri ne kadar güzel çırparsanız, yerken yumurta kokusunu o kadar az alırsınız.
  • Sonrasında sırasıyla tuzu, unu ve kabartma tozunu ekleyelim. Üstüne 2 bardak sütü de ilave ederek, undaki topaklar yok olana kadar el çırpıcısıyla karıştıralım.
  • Karışım pürüzsüz bir hal aldıktan sonra, üzerine 1 bardak süt ve 1 bardak su ekleyelim. Tekrar bir karıştıralım. Ve akıtma karışımımız hazır. Ayran kıvamında bir akıtma karışımı elde etmiş olmamız lazım.

Şimdi sıra akıtmayı dökmeye geldi. 

  • En büyük boy ocağı, kısık ateşte açalım.
  • Tava olarak, krep tavası ya da yuvarlak büyük boy altı yapışmaz herhangi bir tava kullanabilirsiniz. Akıtmayı dökmek için de bir çorba kepçesi kullanabilirsiniz.
  • Her akıtma dökme işlemi öncesi, tavaya bir çay kaşığıyla bir parça tereyağı atalım. Bu şekilde hem yapışma ihtimali ortadan kalkar hem de akıtmanız daha lezzetli olur.
  • Tereyağı eridiğinde akıtma harcımızdan bir kepçe tavaya dökelim. Hemen sonrasında tavayı sağa, sola, öne, arkaya çevirerek harcın yuvarlak bir şekilde tavaya yayılmasını sağlayalım.
  • Akıtmanın altı piştiğinde tavadan ayrılmaya başlayacaktır. Ara ara kontrol ederek altı tavadan komple ayrılır duruma geldiğinde bir tahta ya da silikon spatulayla, hızlı ve dikkatli bir şekilde akıtmanın diğer tarafını çevirelim. Becerebilenler bu işlemi tava yardımıyla havada döndürerek de yapabilirler 😊
  • Akıtmanın diğer tarafı da piştikten sonra akıtmayı yuvarlak bir tabağa alalım. Diğer akıtmayı dökelim. İlkini pişirdiğimiz gibi aynı işlemleri tüm akıtma harcı bitene kadar yapalım.

Tarifini verdiğimiz akıtma harcından toplamda 10-12 adet akıtma çıkıyor. 

Bir akıtmanın her iki tarafının da pişmesi aşağı yukarı 3 dakika kadar sürüyor.

Üstüne bal sürerek yemek harika oluyor 😋 Herkese afiyetler olsun. Tarifle ilgili sorularınızı yorum bölümümüze yazmaktan çekinmeyin.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir:

Kaşarlı Akıtma ( Krep ) Tarifi 15 Dakikada Hazır

Yorumlar