İyi Pilav Yapmanın 17 Püf Noktası | Tane Tane Pirinç Pilavı Sırları

Büyüklerimiz ‘’ İyi pilav yapan her yemeği güzel yapar. ‘’ derlerdi. Bu yüzdendir ki güzel pilav yapmak yemek yapma becerisini gösteren bir kıstas adeta.

Pilavın güzel olması da pirinçlerin iyi pişmiş olması, tane tane ayrılması, lapa olmaması, tadının tuzunun yerinde olması demek…

Siz de pilav pişirirken aşağıda sıraladığımız püf noktaları uygulayarak hayran bırakan bir pilav ortaya çıkarabilirsiniz.

tane tane pilav nasıl yapılır
Tane Tane Pilav Yapmanın Sırları

Madde Madde İyi Pilav Pişirmenin Püf Noktaları

  1. Pirinç seçimi önemlidir. Pilav yapmak için en uygun pirinç çeşidi baldodur. Pilav pişirecekseniz baldo pirinç almanızı öneririz.
  2. Öncelikle pirinçleri iyice yıkamalısınız. Pirinçleri, yıkadığınız su berrak olana, nişastası iyice gidene kadar yıkamak hem kıvamı hem de tadını güzelleştirecektir.
  3. Yıkama işleminden sonra zamanınız varsa pirinçleri 15 dakika kadar tuzlu sıcak suda mutlaka bekletin.
  4. Pilav pişirirken ocağın orta boy gözünü kullanın. Pilavın pişme ayarı en iyi orta boy ocak gözünde tutuyor.
  5. Sadece tereyağ kullanın. Bir çok kişi pirinci kavururken sıvı yağ da koyuyor. Ama sadece tereyağı ile kavurmak pilavın lezzetini önemli ölçüde yükseltiyor.
  6. Eğer şehriyeli pirinç pilavı yapacaksanız yağınız eridikten sonra pirinçlerden önce şehriyeleri ekleyin. Ve ilk önce şehriyeleri renkleri değişene kadar kavurun. Sonrasında pirinçleri ekleyerek kavurmaya devam edin…
  7. Kavurma işlemi esnasında pirinçlere 4-5 damla limon damlatmak pilavınızın sararmasını engelleyecek, daha beyaz renk olmasını sağlayacaktır.
  8. Ocak ayarı; kavurma esnasında orta ateş, suyunu koyduktan sonra en kısık ateş olmalı.
  9. Pirinçleri kavururken pirinçler önce birbirine yapışıyor gibi olacak. Sonrasında ise tek tek ayrılmaya başlayacaklar. Pirinçler tane tane ayrılmaya başlayana kadar kavurma işlemini sürdürün. Aşağı yukarı 10 dakika kadar kavurabilirsiniz.
  10. Pirinçler tane tane ayrılmaya başlayınca ocağın altını iyice kısarak pilavın suyunu ekleyin. Eklediğiniz su mutlaka sıcak su olmalı.
  11. Kaç bardak pirinç koyduysanız onun 2 katına yakın su koyun pişirmek için. Pilavın suyu, kullandığınız pirinç x 1.5 - 2 arası olmalı. Örneğin; 2 bardak pirinç koyduysanız 3,5 bardak kadar su ekleyebilirsiniz.
  12. Pirince suyunu ekledikten sonra kapağı kapatmadan önce tuzunu da ekleyin. Pirince asla suyunu koymadan önce, yani kavururken tuz eklemeyin. Bu pirinçlerin kırılmasına sebep olur.
  13. Tuz attıktan sonra güzel bir karıştırıp tencerenin kapağını kapatın.
  14. Mümkünse pilav suyunu çekene kadar kapağını açmayın.
  15. Pilavın suyunu iyice çektiğini gözlemlediğinizde, pilavı güzelce bir karıştırın. Ocağın altını kapatın. Üzerine bir havlu koyarak pilav tenceresinin kapağını kapatın.
  16. En az 20, en fazla 30 dakika kapağı hiç açmadan demlendirin.
  17. Demlenme süresinden sonra kapağı açtığınız zaman pilavı yine güzel bir şekilde karıştırın.

Lezzetli ve tane tane pilavınız hazır!

Bunların haricinde sizin de bildiğiniz püf noktalar varsa ya da konuyla ilgili sorularınız varsa aşağıdaki yorum bölümünden bize yazabilirsiniz.

Yorumlar