Geçirgen Bağırsak Sendromu Nedir ? Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır ?

Son günlerde oyuncu Neslihan Atagül’ün de bu rahatsızlığı yaşamasıyla geçirgen bağırsak sendromu terimini sıkça duymaya başladık. Biz de bu hastalıkla ilgili kapsamlı bir araştırma yaptık. Sizler için derlediğimiz aşağıdaki yazımızda geçirgen bağırsak sendromu ile ilgili önemli bilgiler ve konu başlıkları yer almaktadır.

Geçirgen Bağırsak Sendromu Nedir ?

Öncelikle bu hastalığın tanımıyla başlayacağız. Geçirgen bağırsak sendromu; normalde bağırsaklardan kan dolaşımına sadece sindirilmiş besinlerin, mineral ve vitaminlerin girmesine izin veren geçiş noktaları olan sıkı bağların açılması ile ilgili ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu sıkı bağların bozulmasıyla kan dolaşımına geçmemesi gereken toksinler, mikroplar, sindirilmemiş yiyecek parçacıkları ve zararlı maddeler geçebilmektedir. Böyle bir durumda vücudun bağışıklık sistemi tanımadığı bu yabancı maddelere karşı saldırıya geçmekte, kısacası bağışıklık sistemi kendi dokusuna karşı saldırmaktadır.

Halk arasında bu hastalığa ‘’ sızdıran bağırsak sendromu ‘’ da denir. Bir diğer adı ile ‘’ leaky gut ‘’ olarak da bilinir.

Geçirgen Bağırsak Sendromu Neden Olur ?

Aslında tanımda da bahsettiğimiz gibi bağırsaklardaki sıkı bağların hasar görmesi, bozulması sonucu bu sindirim problemiyle karşı karşıya kalınmaktadır. Peki bağırsaklarda bulunan sıkı bağlar neden hasar görür ? Uzmanlar bunun pek çok farklı sebebi olabileceğini söylüyorlar… Beslenme hataları, stres, antibiyotik, antidepresan vb. ilaçların gereksiz kullanımı, alkol, bakteri ve virüsler gibi pek çok etken bağırsak hücrelerine zarar vererek yapısını bozabiliyor. Bu da bağırsak geçirgenliğinin artmasına sebep oluyor.

Geçirgen Bağırsak Sendromunun Belirtileri

Geçirgen bağırsak sendromu; kendini sindirim sistemiyle ilgili bazı şikayetlerle belli edebileceği gibi, vücudun farklı bölümlerinde başlı başına bir hastalık da ortaya çıkarabilir.

Kişilerde ishal, kabızlık, karında şişkinlik gibi belirtiler bu bağırsak problemine işaret ediyor olabilir. Fakat hiçbir bağırsak ya da sindirim sorunu görülmese dahi aşağıdaki durumların varlığında da bir bağırsak kontrolü yapılması gereklidir. Çünkü aşağıdaki rahatsızlıkların kökeni de bağırsak hücrelerinin yapısının bozulmasıyla ilişkili olabilmektedir. Bu rahatsızlıklar ise şöyle;

  •         Besin alerjileri
  •          Egzama gibi deri problemleri
  •          Vitamin eksiklikleri
  •          Geçmeyen depresyon ve anksiyete
  •          Geçmeyen baş ağrısı ve migren
  •          Eklem ağrıları
  •          Fibromiyalji
  •          Hashimoto
  •          Kronik yorgunluk ya da hiperaktivite
  •          Kilo problemleri gibi belirtileri de geçirgen bağırsak sendromu tetikliyor olabilir.

Nasıl Teşhis Edilir ?

Gaita testi ile yararlı – zararlı bakterilerin durumu, mantar olup olmadığı gibi pek çok bağırsak problemleri tespit edilebilir. Fakat kişinin şikayetinin durumuna göre doktorlar tarafından farklı tetkikler de yapılması istenebilir.

Geçirgen Bağırsak Sendromu Tedavisi

Geçirgen bağırsak sendromu tedavi edilebilir bir hastalıktır. Tedavi için bağırsak florasının iyileştirilmesi gerekmektedir. Çünkü sağlıklı bir bağırsak florası olmadığı zaman bağırsak yapısında normal bir sindirim ve emilim olması da imkansızdır.

Bağırsak florasının iyileştirilebilmesi için özel bir beslenme programı uygulanması gerekmektedir. Bu beslenme programının yanı sıra doktor gözetiminde bir takım takviyelerle de iyileşme desteklenebilmektedir.

Geçirgen Bağırsak Sendromuna Karşı Hangi Önlemler Alınabilir ?

Aşağıda sıraladığımız konulara dikkat ederek geçirgen bağırsak sendromu yaşamaktan korunabilirsiniz.

İşlenmiş ve paketli gıdalardan uzak durmak,

Doğal besinler tüketmek,

Gereksiz ilaç kullanımından kaçınmak,

Stresten uzak durmak,

Lifli gıdalar ve probiyotik besinler tüketmek,

Zeytinyağı ve hindistan cevizi yağı gibi doğru yağlar tüketmek,

Şeker tüketimini sınırlandırmak gibi konulara dikkat ederek bağırsak sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Yorumlar