Herkes bilmez bu çorbayı 😊 Balkan yöresine ait bir çorbadır ‘’ Supa Topçeta ‘’ . Hem doyurucu hem de lezzetlidir. İçinde bulunan minik top şeklindeki köfteler sayesinde çocuklar için de ilgi çekici ve sevilen bir çorba halini almıştır.
Tarifi bir büyük anneden alınmıştır, ben de her zaman böyle
yapıyorum. Hemen tarife geçelim.
Malzemeler;
250 gr kadar köftelik kıyma,
3, 4 yemek kaşığı sıvı yağ,
Yarım soğan,
Yarım havuç,
Çorba için gerekli olacak kadar su,
1 çay bardağına yakın pirinç,
Tuz,
Terbiyesi için;
3, 4 yemek kaşığı yoğurt,
1 yemek kaşığı un,
1 yumurta,
3, 4 yemek kaşığı su,
Baharatlar;
Tuz, peslen ve kara biber.
Hazırlanışı
1. Öncelikle
kıymayı köfte yapacağımız zamanki harçla yoğurup hazırlıyoruz. Sonrasında bu
köftelik hazırladığımız kıymadan, misket büyüklüğüne yakın küçük küçük toplar yapıp
bırakıyoruz.
2. Yarım soğanı minik minik doğruyoruz. Çorbada soğan sevmeyenler kullanmayabilir. Havucu da rendenin ince tarafıyla rendeliyoruz. Çorbayı yapacağımız tencereye 3, 4 kaşık sıvıyağ koyuyoruz. Yağ kızınca soğanları ve havuçları ekleyip biraz kavuruyoruz.
3. Sonrasında çorba için gerekli olan suyu üzerine ekliyoruz ( Ben kaynar su ekliyorum. ). Güzelce yıkadığımız pirinçleri de tencereye, yani çorbanın kaynayan suyuna ekliyoruz.
4. Çorba tencerede
kaynarken minik top şeklinde hazırladığımız köfteleri çok az yağladığımız
tavada hafif kavuruyoruz ( en fazla 5 dk ). Sonrasında köfteleri de çorbaya
ekliyoruz. Çorba için gerekli tuzu da bu aşamada ekleyebiliriz.
5. Çorba pişerken
son olarak terbiyesini de hazırlıyoruz. 1 yumurta kırdığımız kaseye 3,4 yemek
kaşığı yoğurdu ve 1 yemek kaşığı unu koyup pürüzsüz bir kıvam alana kadar
güzelce çırpıyoruz. Bu karışımı 3, 4 kaşık suyla biraz sulandırarak terbiyemizi
hazır etmiş oluyoruz.
6. Pirinçler ve
köftelerin piştiği gözlemlendiğinde terbiyeyi çorbaya katıyoruz. Terbiyeyi
çorbaya eklerken, öncelikle çorba suyundan bir iki kepçe terbiyeye koyarak
terbiyenin biraz ısınmasını sağlayalım. Sonra terbiyeyi tencereye dökelim.
Böylelikle çorbanın kesilmesinin önüne geçmiş oluyoruz. Terbiyeyi çorbaya
komple ekledikten sonra da çorba tekrar kaynayana kadar çorbayı karıştırmaya
devam edelim. Bu da terbiyenin içerisindeki yumurtanın parçacıklı bir şekilde
pişmesini önler.
7. Terbiye çorbayla
bütünleşip kaynamaya başlayınca peslen ve karabiberi de ekliyoruz ( Bu arada
peslen de balkan yöresine ait bir baharattır, eğer sizde yoksa
kullanmayabilirsiniz. ). 5 dk da bu şekilde kısık ateşte kaynatarak çorbanın
altını kapatabilirsiniz. Çorbanız hazır.
Püf Noktalar:
Terbiyeyi eklerken kesilmemesi ve içinde yumurta beyazının topak
topak pişmemesi için;
*Terbiyeyi çorbaya eklemeden önce, çorbanın suyundan 1, 2
kepçe alarak terbiyeye ekleyin ve terbiyenin biraz ısınmasını sağlayın.
*Terbiyeyi çorbaya ekledikten sonra da yüksek ateş açarak,
çorba tekrar kaynayana kadar sürekli karıştırın. Bu işlem de hem kesilmeyi hem
de terbiyedeki yumurtanın parçacıklı pişmesini önleyecektir.
Aslında yukarıda bahsettiğimiz püf noktalar terbiye ile pişirilen
çoğu çorba için geçerlidir.
Tarifle ilgili sorularınız olursa alttaki yorum kısmına
yazabilirsiniz. Yorumlar en kısa sürede cevaplandırılmaktadır.
Afiyet olsun.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorum ya da sorularınıza en kısa sürede cevap verilmektedir.