Köfteli Topçe Çorba ( Supa Topçeta ) Tarifi Resimli

topce corba supa topceta

Herkes bilmez bu çorbayı 😊 Balkan yöresine ait bir çorbadır ‘’ Supa Topçeta ‘’ . Hem doyurucu hem de lezzetlidir. İçinde bulunan minik top şeklindeki köfteler sayesinde çocuklar için de ilgi çekici ve sevilen bir çorba halini almıştır.

Tarifi bir büyük anneden alınmıştır, ben de her zaman böyle yapıyorum. Hemen tarife geçelim.

Malzemeler;

250 gr kadar köftelik kıyma,

3, 4 yemek kaşığı sıvı yağ,

Yarım soğan,

Yarım havuç,

Çorba için gerekli olacak kadar su,

1 çay bardağına yakın pirinç,

Tuz,

Terbiyesi için;

3, 4 yemek kaşığı yoğurt,

1 yemek kaşığı un,

1 yumurta,

3, 4 yemek kaşığı su,

Baharatlar;

Tuz, peslen ve kara biber.

Hazırlanışı

1. Öncelikle kıymayı köfte yapacağımız zamanki harçla yoğurup hazırlıyoruz. Sonrasında bu köftelik hazırladığımız kıymadan, misket büyüklüğüne yakın küçük küçük toplar yapıp bırakıyoruz.

2. Yarım soğanı minik minik doğruyoruz. Çorbada soğan sevmeyenler kullanmayabilir. Havucu da rendenin ince tarafıyla rendeliyoruz. Çorbayı yapacağımız tencereye 3, 4 kaşık sıvıyağ koyuyoruz. Yağ kızınca soğanları ve havuçları ekleyip biraz kavuruyoruz.

3. Sonrasında çorba için gerekli olan suyu üzerine ekliyoruz ( Ben kaynar su ekliyorum. ). Güzelce yıkadığımız pirinçleri de tencereye, yani çorbanın kaynayan suyuna ekliyoruz.

4. Çorba tencerede kaynarken minik top şeklinde hazırladığımız köfteleri çok az yağladığımız tavada hafif kavuruyoruz ( en fazla 5 dk ). Sonrasında köfteleri de çorbaya ekliyoruz. Çorba için gerekli tuzu da bu aşamada ekleyebiliriz.

5. Çorba pişerken son olarak terbiyesini de hazırlıyoruz. 1 yumurta kırdığımız kaseye 3,4 yemek kaşığı yoğurdu ve 1 yemek kaşığı unu koyup pürüzsüz bir kıvam alana kadar güzelce çırpıyoruz. Bu karışımı 3, 4 kaşık suyla biraz sulandırarak terbiyemizi hazır etmiş oluyoruz.

6. Pirinçler ve köftelerin piştiği gözlemlendiğinde terbiyeyi çorbaya katıyoruz. Terbiyeyi çorbaya eklerken, öncelikle çorba suyundan bir iki kepçe terbiyeye koyarak terbiyenin biraz ısınmasını sağlayalım. Sonra terbiyeyi tencereye dökelim. Böylelikle çorbanın kesilmesinin önüne geçmiş oluyoruz. Terbiyeyi çorbaya komple ekledikten sonra da çorba tekrar kaynayana kadar çorbayı karıştırmaya devam edelim. Bu da terbiyenin içerisindeki yumurtanın parçacıklı bir şekilde pişmesini önler.


7. Terbiye çorbayla bütünleşip kaynamaya başlayınca peslen ve karabiberi de ekliyoruz ( Bu arada peslen de balkan yöresine ait bir baharattır, eğer sizde yoksa kullanmayabilirsiniz. ). 5 dk da bu şekilde kısık ateşte kaynatarak çorbanın altını kapatabilirsiniz. Çorbanız hazır.

Püf Noktalar:

Terbiyeyi eklerken kesilmemesi ve içinde yumurta beyazının topak topak pişmemesi için;

*Terbiyeyi çorbaya eklemeden önce, çorbanın suyundan 1, 2 kepçe alarak terbiyeye ekleyin ve terbiyenin biraz ısınmasını sağlayın.

*Terbiyeyi çorbaya ekledikten sonra da yüksek ateş açarak, çorba tekrar kaynayana kadar sürekli karıştırın. Bu işlem de hem kesilmeyi hem de terbiyedeki yumurtanın parçacıklı pişmesini önleyecektir.

Aslında yukarıda bahsettiğimiz püf noktalar terbiye ile pişirilen çoğu çorba için geçerlidir.

Tarifle ilgili sorularınız olursa alttaki yorum kısmına yazabilirsiniz. Yorumlar en kısa sürede cevaplandırılmaktadır.

Afiyet olsun.

Yorumlar